Rusza II edycja pierwszego w Polsce programu certyfikacji żywieniowej

Rusza II edycja pierwszego w Polsce programu certyfikacji żywieniowej

Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rozpoczyna II edycję programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie. W pierwszej edycji udział wzięły 64 szpitale z całej Polski. Rada ekspertów, po przeprowadzeniu certyfikacji nagrodziła 27 szpitali. Pokazuje to, że jest jeszcze wiele obszarów do poprawy w zakresie żywienia klinicznego w polskim szpitalnictwie.

Leczenie przez żywienie

Inicjatywa programu ma na celu upowszechnić w szpitalach dobre praktyki żywienia klinicznego i dać szansę pacjentom na poprawę stanu odżywienia podczas walki z chorobą. Docelowo tak jak miało to miejsce w poprzedniej edycji, POLSPEN będzie prowadził edukację w polskich szpitalach i nadawał certyfikaty placówkom spełniającym kryteria programowe, z którymi dokładniej można się zapozna na stronie organizatora “Leczenie przez żywienie“. Rada ekspertów zaangażowana w projekt będzie sprawdzać m. in. czy leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego pacjenta ze wskazaniami i jest dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego, czy personel szpitala dokonuje regularnej oceny stanu odżywienia pacjenta i czy szpital dostarcza pacjentom indywidualne diety doustne i chroni czas na posiłki. Przestrzeganie tych wymogów przyniesie wymierne korzyści zarówno szpitalom, jak i pacjentom. Żywienie kliniczne znacząco może redukować koszty całego leczenia, zmniejszyć liczbę powikłań, skracać czas pobytu pacjenta w szpitalu, czy zmniejszyć umieralność pacjentów z powodu niedożywienia.

Leczenie żywieniowe obejmuje ocenę stanu odżywienia, ocenę zapotrzebowania na substancje odżywcze, zlecanie i podawanie odpowiednich dawek energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci żywności specjalnego przeznaczenia medycznego tj. płynnych diet doustnych, diet przemysłowych podawanych dojelitowo oraz preparatów podawanych pozajelitowo. Żywienie kliniczne powinno stanowić nieodłączny element leczenia. Zastosowane we właściwy sposób oraz odpowiednio wcześnie może znacząco poprawić efektowność prowadzonej terapii, szczególnie w sytuacji, gdy pacjent nie może przyjmować pokarmów tradycyjną drogą lub gdy zwykła dieta staje się dla niego niewystarczająca.

„W ubiegłej edycji program pokazał, że leczenie żywieniowe nadal jest problematyczne dla wielu szpitali, wyzwania stanowią nieodpowiednio dobrana dieta oraz brak zastosowania odpowiedniej podaży dojelitowej lub pozajelitowej. Konsekwencją tego są niedobory makro i mikroelementów. W szpitalach brakuje specjalistów zajmujących się terapiami żywieniowymi dlatego często dochodzi do sytuacji gdzie odpowiedzialność za terapie żywieniowe spada na pielęgniarki, chirurgów, anestezjologów lub innych lekarzy, co nie powinno mieć miejsca w żadnym szpitalu. Dlatego mam nadzieję, że nasz program przyczyni się do upowszechnienia dobrych praktyk w zakresie żywienia klinicznego, na czym skorzystają zarówno szpitale, jak i pacjenci” – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

27 przyznanych certyfikatów potwierdza, że są również w Polsce szpitale, które przestrzegają najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego i dzięki zaangażowaniu całego personelu zapewniają odpowiednie wsparcie żywieniowe każdemu pacjentowi, który tego wymaga. W tym roku do wzięcia udziału w programie zapraszamy, zarówno te szpitale, które nie przeszły certyfikacji, jak i wszystkie pozostałe. Chętne szpitale zgłoszenia mogą wysyłać do 28 lutego 2021, wypełniając formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie https://leczenieprzezzywienie.org/.

Program Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie angażuje wiele instytucji i środowisk. Swojego wsparcia w II edycji udzielili: Ministerstwo Zdrowia, Narodowy Fundusz Zdrowia, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Naczelna Izba Aptekarska, Polska Federacja Szpitali, Polska Unia Szpitali Klinicznych oraz Stowarzyszenie „Apetyt na życie”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *