Czy możliwe jest odchudzanie przy pomocy suplementu diety zawierającego kako? Okazuje się, że odpowiednie połączenie składników w postaci koktajlu Choco Lite ™ to naturalna a zarazem skuteczna metoda na pozbycie się nadmiaru kilogramów.
Choco Lite to kakaowy koktajl odchudzający, którym zastępuje się jeden z posiłków – najlepeij śniadanie. Jedna porcja preparatu to: 217 kcal, 10 g węglowodanów, 17 g białka, 23 mikroelementy, witaminy i błonnik. Działanie suplementu oparte jest o dwa ważne elementy:
- Posiłek zawiera mało kalorii ale jest syty i dostarcza dużą dawkę energii i witamin potrzebnych do normalnego aktywnego funkcjonowania.
- Koktajl zawiera naturalne spalacze tłuszczu, które powodują pozbywanie się zapasów z organizmu. By wzmocnić ich działanie warto jest wspomóc proces odchudzania aktywnością fizyczną dostosowaną do możliwości osoby z nadwagą.
Skład koktajlu odchudzającego Choco Lite
Składnik preparatu Choco Lite |
Opis działania / wpływ na odchudzanie |
---|---|
![]() Naturalne kakao |
Kakao ma wyśmienity smak doceniany na całym świecie. Składniki w nim zawarte przyspieszają utlenianie tłuszczu. Zmniejsza ochotę na słodycze. Naturalne kakao pobudza produkcję dopaminy (tzw. hormonu szczęścia) co bardzo pozytywnie wpływa na walkę z nadmiarem kilogramów. Dodatkowo kakao pobudza układ odpornościowy dzięki czemu pozbywanie się kilogramów jest bezpieczne. |
![]() Otręby |
Otręby są rewelacyjnym źródłem dużych ilości błonnika (zawierają aż 19% rozpuszczalnego błonnika pokarmowego), który skutecznie oczyszcza organizm człowieka ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn – poprawiając pracę jelit. Otęby wchłaniają wodę, pęcznieją i wypełniają żołądek, dzięki czemu likwidują uczucie głodu. |
![]() Gryka |
Ziarna gryki mają największą zawartością błonnika wśród wszystkich zbóż. Spożywanie ich zapewnia długotrwałe poczucie sytości i zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, co ma duże znaczenie dla osób cierpiących na nadwagę czy też otyłość. Gryka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy E. |
![]() Alga – Spirulina |
Algi redukują aktywność alfa-amylazy i lipazy. Wpływa to na trawienie tłuszczów i węglowodanów, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. |
![]() |
Groch stanowi dobre źródło białka, dostarcza też węglowodanów, a także błonnika, który usprawnia trawienie. Poza tym groch ma działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów. Posiłki na bazie grochu, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze[1] uważają, że dzięki temu sprzyjają odchudzaniu. |
![]() |
Brązowy ryż ma właściwości oczyszczające a także zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a dzięki dużej zawartości potasu i małej ilości sodu, usuwa nadmiar wody z tkanek. Brązowy ryż jest bogatym źródłem witamin (B1, B2 i B6, oraz PP, K i E) i minerałów (magnez, potas, cynk, żelazo, wapń i fosfor). |
Koktajl odchudzający ChocoLite można kupić bezpośrednio ze strony sprzedażowej producenta:
Suplement jest zgłoszony do Rejestru produktów Głównego Inspektoratu Sanitarnego – Departamentu Żywności Prozdrowotnej w roku 2016 pod nr 11[12].
Przypisy
- „Choco Lite ™ – Naturalny koktajl odchudzający„, Eco Supplements, 19 lutego 2017.
- Kristensen, Marlene D., et al. „Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork)–a randomized cross-over meal test study.” Food & nutrition research 60.1 (2016): 32634.
- Li, Huan, et al. „Blood pressure lowering effect of a pea protein hydrolysate in hypertensive rats and humans.” Journal of agricultural and food chemistry 59.18 (2011): 9854-9860.
- Laura Blue, „Can Chickpeas and Lentils Help Control Diabetes?„, Helthland (Time) 2012.
- Güroy, D., et al. „Effect of dietary Ulva and Spirulina on weight loss and body composition of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum), during a starvation period.” Journal of animal physiology and animal nutrition 95.3 (2011): 320-327.
- Layam, Anitha, and Chandra Lekha Kasi Reddy. „Antidiabetic property of spirulina.” Diabetologia croatica 35.2 (2006): 29-33.
- Kłobukowski, Filip, Magdalena Skotnicka, and Maria Śmiechowska. „Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy.” Szkice Humanistyczne (2016): 155. „Kakao jest produktem roślinnym, który zawiera wiele substancji bioaktywnych. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, dotyczące klasyfikacji 50 produktów spożywczych o najwyższych właściwościach przeciwutleniających, wskazały na aż 5 produktów opartych na kakao.„
- Kozuka, Chisayo, et al. „Natural food science based novel approach toward prevention and treatment of obesity and type 2 diabetes: recent studies on brown rice and γ-oryzanol.” Obesity research & clinical practice 7.3 (2013): e165-e172.
- Giacometti, Jasminka, et al. „Cocoa polyphenols exhibit antioxidant, anti-inflammatory, anticancerogenic, and anti-necrotic activity in carbon tetrachloride-intoxicated mice.” Journal of Functional Foods 23 (2016): 177-187.
- Dyrektywa 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
- Desch, Steffen, et al. „Effect of cocoa products on blood pressure: systematic review and meta-analysis.” American journal of hypertension 23.1 (2010): 97-103.
- Hollenberg, Norman K. „Vascular action of cocoa flavanols in humans: the roots of the story.” Journal of Cardiovascular Pharmacology 47 (2006): S99-S102.
- Zgłoszony do Rejestru produktów Głównego Inspektoratu Sanitarnego – Departamentu Żywności Prozdrowotnej – https://rejestrzp.gis.gov.pl/index.php/szukaj/choco%20lite.
One Reply to “Choco Lite ™ – Czekolada, która odchudza”