Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rozpoczyna kolejną, już III edycję programu: „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. Udział w dwóch poprzednich edycjach wzięły 122 szpitale, a 46 placówek otrzymało certyfikację. Powyższe dane jasno wskazują na potrzebę edukacji i podwyższenia jakości żywienia klinicznego w polskich szpitalach. Rejestracja ruszyła 1 grudnia.
Leczenie żywieniowe polega na dostarczaniu pacjentowi niezbędnych substancji, które uzupełniają lub zastępują tradycyjne posiłki. Wprowadzenie terapii w tym zakresie jest szczególnie istotne m.in. dla pacjentów chorujących na nowotwór, będących w śpiączce, z poparzeniami, a nawet dla wcześniaków. Proces żywienia klinicznego może odbywać się dojelitowo (przez przewód pokarmowy) lub pozajelitowo (dożylnie). Wdrożenie terapii w tym zakresie prowadzi do mniejszej liczby powikłań u pacjentów, a to z kolei skutkuje znaczącym skróceniem ich pobytu w szpitalu. Taka sytuacja bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie kosztów leczenia dla placówki. Co więcej, żywienie kliniczne jest w Polsce refundowane. Generuje w ten sposób więcej środków z NFZ oraz daje możliwość wykonywania przez placówki bardziej specjalistycznych procedur i większego kontraktowania, ze względu na zwiększoną liczbę punktów podczas akredytacji.
Pomimo tego, leczenie żywieniowe wciąż nie jest wystarczająco rozwijane w polskich szpitalach. Brakuje nie tylko wykwalifikowanego personelu medycznego, odpowiedniego sprzętu, ale także norm i zasad, które dla placówek medycznych mogłyby stanowić punkt wyjścia w rozwoju tego obszaru.
Naprzeciw tym potrzebom wychodzi POLSPEN, który od ponad dwóch lat organizuje projekt „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. W tym roku wystartowała już III edycja certyfikacji szpitali. Zgłoszenia przyjmowane są od 1 grudnia br. do 31 stycznia 2022. Udział w projekcie może wziąć każdy szpital, który spełnia podstawowe kryteria w zakresie żywienia klinicznego. Aby zgłosić się do programu należy wypełnić formularz na stronie: https://leczenieprzezzywienie.org/formularz-zgloszeniowy/.
Po weryfikacji zgłoszenia, szpital zostanie poddany wizycie kontrolnej (online), podczas której eksperci ocenią prowadzenie terapii żywieniowej w szpitalu. Na zwycięskie placówki, w których żywienie kliniczne będzie zgodne z obowiązującymi standardami, czekają certyfikaty oraz statuetki. Powołana w ramach programu Rada Ekspertów ocenia m.in. funkcjonowanie Zespołu Leczenia Żywieniowego, dostęp do żywienia pozajelitowego i dojelitowego, proces edukacji pacjenta, na który składa się informowanie o dostępnych metodach żywienia a także funkcjonowanie ambulatoryjnego poradnictwa żywieniowego. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie projektu: https://leczenieprzezzywienie.org/.
„Dwie pierwsze edycje naszego programu pokazały, że kwestia leczenia żywieniowego nadal jest obszarem wymagającym poprawy w wielu placówkach w Polsce. Nieodpowiednio dobrana dieta oraz brak zastosowania odpowiedniej podaży dojelitowej lub pozajelitowej, czy brak specjalistów zajmujących się terapiami żywieniowymi, to problemy które niestety wciąż istnieją, a nie powinny mieć miejsca w żadnym szpitalu. Kontynuujemy więc pracę w ramach programu, mając nadzieję, że jak najwięcej szpitali wdroży dobre praktyki żywieniowe, co nie tylko przyczyni się do podnoszenia standardów leczenia w Polsce, ale przede wszystkim będzie skutkowało dobrem pacjenta” – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Tytuł Szpitala Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego w pierwszych dwóch edycjach otrzymało 46 placówek. W tym roku do wzięcia udziału w programie zapraszamy, zarówno te szpitale, które nie uzyskały wcześniej certyfikacji, jak i wszystkie pozostałe, które realizują żywienie kliniczne. Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” angażuje wiele instytucji i środowisk. Swojego wsparcia w III edycji udzielili: Narodowy Fundusz Zdrowia, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Polska Federacja Szpitali, Polska Unia Szpitali Klinicznych, Stowarzyszenie „Apetyt na życie” oraz Naczelna Izba Aptekarska.
Więcej informacji o programie na stronie https://leczenieprzezzywienie.org/.