Otyłość upiór współczesnego świata

Brak komentarzy
Otyłość upiór współczesnego świata

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, na całym świecie z problemem nadwagi zmaga się ok. 1,6 miliarda ludzi, zaś 522 miliony z otyłością. Liczba ta lawinowo wzrasta, pomimo szerzenia wiedzy w zakresie zdrowego stylu życia[1]. W jaki sposób można zminimalizować problem nadmiaru kilogramów – radzi ekspert.


Źródłem otyłości w głównej mierze jest przedłużający się dodatni bilans energetyczny, czyli dostarczanie organizmowi większej ilości kalorii, w stosunku do wydatkowanej energii. Efektem tego jest odkładająca się w nadmiarze tkanka tłuszczowa. Jak podaje World Health Organization, w samym 2014 roku aż 39% dorosłych w wieku od 18 lat i więcej zmagało się z nadwagą, natomiast 13% z otyłością. Problem ten nie dotyka jednak tylko osób dorosłych, szacuje się, że około 41 milionów dzieci poniżej 5 roku życia, borykało się z nadwagą lub otyłością. Zaawansowany nadmiar tkanki tłuszczowej, czyli otyłość, niesie ze sobą szereg niekorzystnych zmian w organizmie, które warunkują podłoże do rozwoju tzw. chorób dietozależnych, takich jak: miażdżyca, cukrzyca, czy choroby przewodu pokarmowego. Dodatkowo, przyczynia się to do 10-13% przedwczesnych zgonów w Europie[2].

Skąd się wzięła „epidemia” otyłości wśród dzieci?

Częste jedzenie „w biegu”, poza domem, brak regularności w porach posiłków, czy unikanie aktywności fizycznej, wpisały się w kanon współczesnego społeczeństwa, a w szczególności rodziny. Rodzice wychodzą z założenia, że lepiej jest przekarmić dziecko, aniżeli sprawić by poznało uczucie głodu. Opiekunowie niechętnie posyłają dzieci na zajęcia sportowe, z obawy, że narażą się one na niebezpieczeństwo podczas zabawy. „Ograniczając dzieciom możliwość wzięcia udziału aktywności fizycznej, wyrządzamy im krzywdę. Należy tu pamiętać, że ilość komórek tłuszczowych rozwiniętych w trakcie okresu dojrzewania pozostaje do końca życia. Zatem otyłość u małych dzieci i młodzieży, predysponuje do występowania otyłości w wieku dorosłym, a co za tym idzie, rozwoju chorób wynikających z nadmiernej masy ciała” – tłumaczy Katarzyna Jańska, lekarz internista. ”Możemy zahamować ten proces poprzez zwrócenie większej uwagi na jakość spożywanej żywności oraz wyrobienie nowych, właściwych nawyków żywieniowych. Warto w tym celu rozmawiać z dziećmi i młodzieżą, wskazując im proste w przygotowaniu i lekkostrawne dania, takie jak zupy. Jeżeli dziecko nie lubi poszczególnych składników, możemy wyjaśniać jaki wpływ ma dany produkt na organizm lub w ostateczności, zamienić na inny” – dodaje doktor Jańska.

Monika Honory, ekspert ds. żywienia
Monika Honory, ekspert ds. żywienia

Edukacja na temat zdrowego żywienia nie powinna dotyczyć tylko dzieci, ale także odpowiedzialnych za ich codzienne posiłki rodziców i opiekunów. „Współcześnie nadal panuje przeświadczenie, według którego nie trzeba się martwić o nadmierną tuszę dziecka, ponieważ ono „wyrośnie z tego”. Otóż nic bardziej mylnego. Od samego początku należy wyrabiać w dziecku dobre nawyki żywieniowe w postaci regularności spożywania posiłków oraz urozmaicać je dużą ilością warzyw, ryb i chudego mięsa” – mówi Monika Honory, ekspert ds. żywienia.

Walka z kilogramami – co robimy nie tak?

Jako sposób walki z nadmiarem kilogramów, wiele osób sięga po różnego rodzaje diety. „Trzeba pamiętać, że proces odchudzania powinien być przede wszystkim bezpieczny dla organizmu i zachodzić w tempie ok. 1 kilograma tygodniowo. Dlatego, słysząc o „szybkiej diecie” warto się zastanowić zanim ją wybierzemy” – podpowiada Monika Honory. Częstym efektem tego rodzaju programów odchudzających jest powracająca z nadwyżką masa ciała. „Kolejnym elementem odchudzania, na jaki zwracam uwagę jest eliminacja z menu dużej grupy produktów. Stosowanie restrykcyjnych diet powoduje spustoszenie w organizmie, a przede wszystkim spowolnienie swojej przemiany materii. Eliminacja grup produktów spożywczych zawsze będzie wiązała się z utratą wagi. Natomiast powrót do dawnych zwyczajów powoduje, że zgubione kilogramy powracają jak bumerang” – tłumaczy ekspert Monika Honory. Spożywanie posiłków gotowanych opartych na warzywach odciąża organizm, reguluje pracę jelit, a także oczyszcza. Stosowanie zup, wody i owoców, skutecznie doprowadza organizm do równowagi, przyspieszając przy tym metabolizm.

Przeczytaj także: Choco Lite ™ – Czekolada, która odchudza.

Etap odchudzania za pomocą rozpisanego jadłospisu jest tylko jedną częścią całej układanki. Istotnym aspektem często pomijanym w trakcie próby tego procesu, jest odpowiednie przygotowanie. „Ważne jest wzmocnienie wewnętrznej motywacji, znalezienie powodów, dla których chcemy podjąć walkę np. o zdrowie, lepsze samopoczucie czy też wyższą samoocenę”- radzi ekspert Monika Honory. W trakcie odchudzania warto też zadbać o właściwą pielęgnację ciała, stosowanie lekkich, nie obciążających organizmu ćwiczeń np. spacer, pływanie, a także masaże peelingami, które wpłyną na poprawę jędrności skóry.
Aby sprawdzić ryzyko otyłości można posłużyć się wskaźnikiem BMI (masa ciała/wzrost²). Wartości prawidłowe szacuje się na poziomie 18,5 – 24,9, nadwagę na poziomie 25-29,9, natomiast otyłość powyżej 30.


Przypisy

  1. Wąsowski, Michał, Magdalena Walicka, and Ewa Marcinowska-Suchowierska. “Obesity–definition, epidemiology, pathogenesis.” Postępy Nauk Medycznych (2013).
  2. WHO: Obesity and overweight, http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *